Atıklardan Toprağa Topraktan Tarım Ürünlerine

Atıklardan Toprağa Topraktan Tarım Ürünlerine

05.12.2019 1200

Kompost nedir, nasıl hazırlanır?

05-12-2019

  

Kompost nedir?

Hemen her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübredir.

 

Kompost ne işe yarar?

Kompost, tarım veya çiçek yetiştirme için kullanılacak olan toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek için kullanılır. Toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırır. Aynı zamanda mutfaktan çıkan bitkisel ve bazı hayvansal atıkların da geri dönüştürülmesini, 'çöp' olmamasını sağlar.

 

Kompost nasıl hazırlanır?

Kompost, bir kabın ya da bahçede hazırlanmış büyükçe bir çukurun içinde malzemelerin belirli bir sırayla karıştırılarak bekletilmesi ile hazırlanır. Karışımın hava alması da gerekir, bu nedenle evinizin balkonunda hazırlayacağınız az miktarda kompost için, orta boy bir çöp kovasına delikler açarak kompost kabınızı hazırlayabilirsiniz.

  

Kompostun içine temel olarak azot bakımından zengin 'yeşil malzeme' ve karbon bakımından zengin 'kahverengi malzeme' olarak gruplandırabileceğimiz iki çeşit malzeme koyabilirsiniz.

 

Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzeme ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzeme olmalı. Ayrıca çürümeyi hızlandırmak için taze kesilmiş yeşil otlar ve su da kullanılır.

 

Önce kahverengi malzeme koyulur, üzerine yeşil malzemelerden koyulur. Bu böyle kabınız dolana dek devam eder. Karışım çok kuru hale gelirse, biraz suyla ıslatabilirsiniz. Aynı zamanda vıcık vıcık da olmaması gerekiyor, eğer çok sulu bir karışım haline gelirse biraz daha kahverengi malzeme

 

 

Kompostu iki-üç günde bir hafifçe karıştırmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık 20-30 gün sonunda kompost hazır hale gelir. Doğru hazırlandığında kompost karışımı böceksiz, hoş kokulu ve tane tane bir toprak görünümünde olmalıdır.

 05-12-2019

Kompost nelerden yapılır?

05-12-2019

Yeşil malzemeler:

  • Sebze-meyve kabukları ve artıkları
  • Taze otlar, çimler
  • Çay atığı
  • Yeşil yapraklar
  • Yumurta kabukları (gübrenin kalsiyum değerini arttırır)

 

Kahverengi malzemeler:

  • Dallar ve ağaç kabukları
  • Fındık-ceviz kabuğu
  • Talaş
  • Kuru yapraklar ve çam iğneleri
  • Saman, sap

 

Komposta neler konulmaz?

  • Et, balık, süt gibi hayvansal ürünler
  • Kedi köpek dışkısı
  • Yağlı yiyecek artıkları
  • İşlenmiş kağıtlar
  • Çocuk bezi veya hijyenik ped/tampon
  • Üzerinde tohumları bulunan otlar
  • Kahve ve çay poşetleri
  • Limon, portakal, greyfurt gibi asitli meyveler
  • Plastikler

05-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-2019